zondag 25 juli 2010

Forest Stewardship Council (FSC)

Forest Stewardship Council (FSC) is een internationale non-profit organisatie die in 1993 werd opgericht door boseigenaars, hout- en papierbedrijven, sociale bewegingen en milieuorganisaties. FSC streeft naar een verantwoord bosbeheer wereldwijd, volgens strikte sociale, ecologische en economische criteria. 

Het internationale, onafhankelijke FSC-keurmerk verzekert dat grondstoffen voor hout- en papierproducten afkomstig zijn uit verantwoord beheerde bossen, met alle aandacht voor de mensen en dieren die van het bos afhankelijk zijn. 

Alle grote milieu- en ontwikkelingsorganisaties bevelen FSC aan. Dit maakt FSC uniek. Vandaar dat ook New Forestry haar aanvraag heeft ingediend voor FSC certificering van de plantage San Nicolas. 

 

FSC-principes:

  1. Het bosbeheer moet de nationale wetten, internationale verdragen en de principes en criteria van FSC respecteren.
  2. De eigendoms- en gebruiksrechten m.b.t. het bos moeten duidelijk gekend en wettelijk gedocumenteerd zijn.
  3. De wettelijke en gebruiksrechten van inheemse volkeren op hun land en grondstoffen moeten worden gerespecteerd.
  4. Het bosbeheer moet het sociale en economische welzijn van bosarbeiders en lokale gemeenschappen op lange termijn verzekeren.
  5. Het bosbeheer moet een efficiënt gebruik stimuleren van de bosproducten en –diensten om de ecologische en economische productiviteit te waarborgen.
  6. De ecologische functies en biodiversiteit van het bos worden beschermd.
  7. Er wordt een bosbeheerplan met duidelijk omschreven doelstellingen en middelen opgesteld.
  8. Er vinden regelmatig evaluaties van het bosbeheer plaats.
  9. Bossen met een hoge beschermingswaarde moeten behouden worden (bv. bossen met een bijzondere natuurlijke rijkdom of van groot cultureel of religieus belang). Bij het beheer ervan moet men steeds uitgaan van het voorzorgsprincipe.
  10. Plantages moeten een aanvulling vormen op natuurlijke bossen, maar mogen deze niet vervangen. Zij moeten de druk op natuurlijke bossen verminderen en hun herstel en bescherming bevorderen. De principes 1 tot 9 gelden ook voor plantages.

 

FSC internationaal > België

FSC heeft een vertegenwoordiging in meer dan 50 landen. FSC België is de Belgische vertegenwoordiging van het internationale FSC netwerk.

FSC België (Fair Timber vzw) werd opgericht in 2005 door Belgische vertegenwoordigers uit ecologische, sociale en economische hoek. Als Belgische vertegenwoordiger van de internationale Forest Stewardship Council (FSC) is deze organisatie het FSC aanspreekpunt voor België.

FSC België heeft als doel het bevorderen van verantwoord bosbeheer in België en wereldwijd via FSC certificering. Alle acties van FSC België zijn dan ook gericht op het stimuleren van vraag en aanbod voor FSC gelabelde producten, naast uiteraard het informeren en sensibiliseren van alle betrokken actoren (bosbeheerders, bedrijven, consumenten, overheden ...) over FSC.

 

Contactgegevens FSC Belgium

T  +32 (0)16 22 61 37
F  +32 (0)16 30 83 66
  info@fsc.be 

Dutselhoek 47 - 3220 Holsbeek                                                                                            

Rue Nanon 98 - 5000 Namur 

Laatste nieuws

donderdag 22 januari 2015

Nicaragua begint aanleg kanaal.

De aanleg van het Kanaal van Nicaragua begint in december. Het kanaal moet de Caribische Zee verbinden met de Stille Oceaan.

Lees verder ›
zaterdag 28 september 2013

Vademecum Groenkapitaal

Groeninvesteren in een nieuw jasje gestoken. Vandaar binnenkort de lancering van algemene documentatie...

Lees verder ›
zaterdag 29 juni 2013

Belgische natuurliefhebbers

Succesvolle ontwikkeling en behoud van bossen hangt nauw samen met een actief flora- & faunabeheer.

Lees verder ›
dinsdag 25 juni 2013

Samenwerking met VDAB Antwerpen

Groei vraagt om instroom van nieuwe binnendienstconsulenten (m/v). Vandaar de samenwerking met VDAB Antwerpen om vooral...

Lees verder ›
vrijdag 14 juni 2013

Schaarste op de houtmarkt...

Duurzaam investeren? Een kwestie van verantwoordelijkheidsgevoel! Daarbij is het echter lucratief om in te spelen op de schaarste....

Lees verder ›
dinsdag 9 april 2013

Veel voorkomende vragen... en antwoorden

Voor veel Vlamingen is het rendabel investeren in herbebossing in Centraal Amerika een onbekend fenomeen. Onbekend maakt onbemind....

Lees verder ›
maandag 31 december 2012

Investeren in hardhoutplantages

Investeren in hardhoutplantages is rendabel investeren in een snel krapper wordende internationale houtmarkt. Volgens de FAO...

Lees verder ›
zondag 25 juli 2010

Forest Stewardship Council (FSC)

Het internationale, onafhankelijke FSC-keurmerk verzekert dat grondstoffen voor hout- en papierproducten afkomstig zijn uit...

Lees verder ›